Suuline traditsioon - Hariduslik olukord - Seltsielu

Mündi ümbruses pole jutustaja mälestuse ajal ta mingisuguseid seltse ega tähtsamaid sündmusi kuulnud.
EKLA, f 199, m 44, 148 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Kriilevälja k. - Hilda Kõrge < Leena Sion, 76 a. (1930)

C. R. Jakobson nõidunud jutustaja ära – Sakala käinud tal algusest kuni Jakobsoni surmapäevani. Just sellepärast on võitnud ta poolehoidu, et sääl tähelepanu juhitud põllundusele. Jakobsoni tõuge olnudki see, et Paides asutatud tema ajal (ei tea just, millal) põllumeeste selts, alguses sellel oli 26 liiget. Selts pole siiski kestnud.
EKLA, f 199, m 44, 148 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Saare t. < Valgma k. - Hilda Kõrge < Gustas Indermitte, 73 a. (1930)

Ärkamisaeg olnud ümbruses päris vaikne – pole olnud mingisuguseid sündmusi – ei laulukoore ega muud. Vähe loetud, igaüks elanud omaette (Paide lõunaosa).
EKLA, f 199, m 44, 148 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibe t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)

Jutustaja noorespõlves käinud koolilapsed pühade ajal üheskoos kirikus laulmas laule, mis koolis õpetatud (Paide lõunaosa).
EKLA, f 199, m 44, 148 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Vahi t. - Hilda Kõrge < Anna Prenner (Brenner), 74 a. (1930)

Jutustaja mees rääkinud, et siis, kui Sõmerusse kool ehitatud, üle 50 a. tagasi, siis ka esimesed laulukoorid kutsutud ellu, Harak Mart juhatanud. Olnud suur laulumees – käind ümbruses laulmas.
Umbes 35 a. tagasi mängitud Purdi mõisas esimesed näitemängud, enne pole neist ümbruses midagi kuulda olnud. Mingist suuremast seltskondlikust sündmusest pole rahval mälestust säilunud.
EKLA, f 199, m 44, 148/9 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Sõmeru k., Matsi t. - Hilda Kõrge < Leena Kagovere, 56 a. (1930)

Jutustaja elanud peaaegu kogu eluea Narvas. Seltsielu olnud sääl kõhn. Tema noorespõlves tulnud mõned majanduslikud seltsid. Muidu haridusliku ilmega seltse ja koondisi jutustaja ei tea, on neist enamuses osavõtmata oldud. Lõbuks olnud niisama tühi trill-trall, kust mõistlikumad eemale hoidnud.
EKLA, f 199, m 44, 149 (IV-M3) < Paide-Anna khk., Mündi as. < Narva l. - Hilda Kõrge < Mai Laube, 56 a. (1930)